nedjelja, 10. veljače 2013.

Mole iz samostana Santa Rosa


Jeka za Zagreb Chocofest

Ovo jelo je u osnovi gulaš od purećeg mesa u čokoladnom umaku. Smatra se da su ga u 16.stoljeću poznatim učinile redovnice samostana Santa Rosa u Puebli. Priča kaže da su pri jednoj nenajavljenoj iznenadnoj posjeti biskupu ponudile jedino što su imale: meso purana začinjeno lokalnim umakom tipičnim za astečku kuhinju. Puran lagano kuhan s povrćem i preliven bogatim umakom od čokolade i papričica postao je slavno i omiljeno jelo.
Izbor začina nije ničim ograničen, a jedina dva sastojka koja su nezaobilazna su papričice i čokolada. Izvorno se jelo služi sa zrnjem kukuruza i mini tortiljama.

Pripremite:

1 kg mesa divlje svinje ( od prsa ili plećke)
2 mrkve
2 glavice luka
celer
sol
papar

Prethodno barem 24 sata marinirano meso narežite na komade, posolite, popaprite. Prelijte s toliko vode da prekrije meso i povrće, lagano kuhajte oko 2 sata.



Za umak pripremite:

100 g čili papričica
1 glavicu luka
3 režnja češnjaka
3 žlice pirea od rajčice
100 g čokolade 85% kakao mase
štapić cimeta
anis
papar u zrnu
50g badema
30g sjemenki buče
4 žlice mrvica kukuruznog kruha
1 žlicu svinjske masti
mesni temeljac




Papričice očistite od sjemenki i istucite u mužaru. Prepecite na masti, izvadite šupljikavom žlicom te odložite na stranu. U mužaru istucite bademe, bučine sjemenke, cimet i anis.

Na masti pirjajte usitnjen luk i češnjak i kukuruzne mrvice pa dodajte sastojke koje ste istukli u mužaru. Sve izmješajte pa dodajte rajčicu i temeljac. Kad zakuha dodajte usitnjenu čokoladu. Lagano kuhajte da se masa prepolovi.




Posolite, a ako volite oštre okuse dodajte u mužaru istučene sjemenke papričica.
Prelitjte preko mesa, sve još malo prokuhajte.

Servirajte s kukuruzom šećercem, tortiljama ili palentom.



Ovaj umak Jeka je skuhala i posjetiteljima Chocofesta koji su, osim što su umak probali, mogli pogledati i kako ga priprema. Hvala im na pohvalama i nasmijanim licima!









Nema komentara :

Objavi komentar